Sportvloer grote zaal sporthal Hemelrijk

Door de Essense Zaalvoetballiga werd vastgesteld dat er dit seizoen reeds veel (meer dan 10 op 3 maanden tijd) kwetsuren zijn gebeurd tijdens zaalvoetbalwedstrijden in sporthal Hemelrijk. Na een ongeval op maandag 10 december, werd dit doorgegeven aan de lokale pers (Het Laatste Nieuws) en is er hieromtrent een reportage geweest op ATV.

Er werd daarbij gewezen naar een mogelijk te stroeve vloer.
Door de sportdienst werd contact opgenomen met de firma ADEC sport, die de vloer geplaatst heeft.
Adec sport plaatst al sinds de jaren '80 dit soort van polyurethaanvloeren. De firma waarmee zij hiervoor al jaren samenwerken (Descol) heeft dit type van sportvloeren ontworpen en is wereldmarktleider. Al de grate federaties (FIVB/volleybal, BA/basketbal, IHF/handbal, BWF/badminton, ITF/tennis) en diverse keuringsinstanties (Kema, ISAsport, IAKS) monitoren continu de kwaliteit van deze vloeren. Van elk van hen kregen ze recent nog een attest uitgereikt. Ter info: de zaalvoetbalfederaties in Belgie en internationaal spreken zich niet uit over sportvloeren.
In feite wordt voor al de sportvloeren die ze in grate hallen plaatsen dezelfde coating gebruikt. Het is wel zo dat die coating in het begin wat stroever aanvoelt en naarmate de tijd vordert (en er steeds meer gepoetst wordt) steeds gladder gaat warden. Na verloop van tijd (gemiddeld tussen de 15 en 25jr) warden dergelijke vloeren oak voorzien van een nieuwe toplaag/coating net omdat deze wat afgesleten raakt en dus gladder wordt.
De vloer die by. in sporthal Heuvelhal ligt is van hetzelfde type (oak PU), maar deze ligt er al wat langer en is dus daardoor oak gladder. Daarom mag je de stroefheid van een nieuwe PU-vloer nooit vergelijken met die van een oudere PU-vloer, laat staan met die van andere vloertypes (linoleum, pvc, parket).
Door de verantwoordelijke van ADEC, Miel Van Haverbeke, werd de vloer gecontroleerd (niet nagemeten!) en volgens hem lijkt de vloer niet opvallend stroever dan andere vloeren die zij gelegd hebben. Het poetsproduct dat gebruikt wordt door de uitbater werd oak bekeken, dat lijkt zeker in orde te zijn. De zaal was wel vuil, aan de uitbater werd doorgegeven om de pads van zijn paetstoestel te controleren, daze bleken afgesleten te zijn.

Deze inforrnatie werd eveneens doorgegeven aan Kris Kempenaers, uitbater sporthal Hemelrijk, en de Essense zaalvoetbalclubs.

 

 

A-reeks

Team
Punten
1 De Voerman 23
2 ZVC Hemelrijk 22
3 ZVC De Meeuw 22
4 De Gaffel 18
5 Rozenhof 15
6 Tennisfun 6
7 ZVC Young Stars 4
8 De Gouden Leeuw 2

B-reeks

Team
Punten
1 Inter Essen 21
2 Kuyps Verzekeringen 16
3 NHR 15
4 Tennisfun 2 15
5 Rex & Co 9
6 ZVC Retro 6
7 Royal Essen 2

Beker van Essen